6. července 2014

Brouzdání 4 - Na skok v Jablonci

Dopolední výlet do Jablonce nad Nisou byl pro mě po dlouhé době nějakou akcí, která mi vyšla. Záměrem byl oběd ale taky okružní procházka po zajímavých místech, a to i proto že jsem byla plná dojmů a informací z právě přečtené knihy Slavné vily Libereckého kraje.





Dnešní zastávkou jsou dvě krásné vily bratrů Jägerů postaveny na začátku 20.století. Obě vily projektoval jeden z nejvýznamnějších Jabloneckým architektů Robert Hemmrich. Udává se, že dle jeho návrhů bylo v Jablonci nad Nisou a v okolí postaveno či přestavěno více než pět set staveb, mezi než patří i městské lázně v Jablonci nad Nisou a v Novém Městě pod Smrkem nebo hotel Praha v Liberci, kde vám udělají naprosto úžasně hustou čokoládu mňam.

via www.slavnevily.cz


Bratři Jägerovi, Josef a Max založili firmu Gebrüder Jäger na výrobu bižuterie v roce 1898 a jelikož se firma rychle rozrůstala rozhodli se o výstavbu většího komplexu v roce 1906. V blízkosti areálu si nechali bratři vystavit rodinné vily ve stylu pozdní geometrické secese s interiéry odrážející klasický anglický styl. Dnes v areálu továrny sídlí firma Preciosa a vily se využívají pro administrativní účely, takže je o ně řádně postaráno. Vily najdete v ulici 28.října, bohužel do interiérů se nejspíš nedostanete, ale i tak stojí za zastavení.


Vila Josefa Jägera





Obě vily mají stejný charakter, výrazné členění, kombinace hladké a hrubé omítky. Jsou doplněny plastickými prvky a žulovými kameny, které se objevují i na oplocení obou pozemků. Obě vily mají na střeše umístěn válcový pavilon nebo taky rondl, členěné terasy, arkýř a vitrážová okna, které dodávají vilám velkolepý ale přitom elegantní ráz, který byl obrazem moderní architektury před první světovou válkou.


Vila Maxe Jägera





Foto©BARABASCA MADE

Zdroje informací:
Kniha Slavné vily Libereckého kraje viz. www.slavnevily.cz

Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji za vaši zprávu :)

TOP